Nieuws

IJsselmeervogels laat na Kozakken Boys tik te geven

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

16 februari 2020

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Als er gesproken mag worden over wedstrijden met een speciaal karakter, dan vallen daar zeker de duels onder tussen IJsselmeervogels en Kozakken Boys uit Werkendam. Ambities en resultaten zitten al jaren lang gekleefd aan deze clubs en in deze fase van de competitie in de Tweede divisie spelen beide teams ook weer een rol boven in de ranglijst.

 

In de twintigste editie van hun 'kruising der degens' stonden de twee ploegen met flink wat zelfvertrouwen aan de start. Thuisploeg IJsselmeervogels had onder coach Gert Kruys negen punten uit drie wedstrijden, terwijl coach Rick Adjei met zijn Kozakken Boys de laatste vijf wedstrijden gewonnen had. Na een zeker geen hoogstaand duel en een 0-0 gelijkspel kwam er voor beiden geen einde aan hun ongeslagen reeks, al hadden De Vogels meer verdiend en moeten krijgen dan deze puntendeling.

 

Het was in deze wedstrijd schrijnend om te zien hoe weinig stootkracht de bezoekers in hun aanval hadden. Kay Tejan en Tyrone Conraad werkten hard, maar konden de sterke verdediging van de thuisploeg niet in verlegenheid brengen. Alleen Nizar Mekkaoui kon met zijn rushes over de linkerkant voor gevaar zorgen. Technisch directeur Kees Spaan van Kozakken Boys heeft daarom weer al zijn talenten en contacten moeten aanspreken om de aanval van zijn selectie weer op de juiste sterkte te kunnen brengen. Het tussentijdse verlies van Charlton Vicento (naar SteDoCo) en Jordie van der Laan (naar ASWH) is nu opgevangen door de komst van Siebe Schets (clubloos, maar eerder FC Dordrecht) en Terrence Groothusen (van Maltese Hiberians FC).

 

Royston Drenthe tikt de bal tussen Eef van Riel (links) en Achraf Nejmi door.

 

"We moesten in actie komen en als je maar een klein budget hebt, dan moet je slim zijn. Gelukkig hebben we een neus voor goede spelers die bij geen van de andere clubs op de radar staan. Dat heeft ons al eens eerder, na de leegloop van twee seizoen geleden, op de been gehouden. We doen het daarom de laatste vijf seizoenen best goed," aldus de slimme technische baas van de Werkendammers. Ook zo'n slimme zet is het aanstellen van de onbekende Rick Adjei als coach. Adjei is pas vier jaar actief als trainer en is door Spaan weggehaald bij Unitas. Even was Kozakken Boys na het vertrek van Danny Buijs (FC Groningen) zoekende in hun trainersstaf, maar nu met Adjei en assistent Michel Langerak lijkt er een goede match te zijn gevonden.

 

Bij IJsselmeervogels geen aanvallende problemen voor coach Kruys. Wel moesten er een paar wijzigingen in de opstelling worden aangebracht. Aanvoerder Gillian Justiana kon vanwege een voedselvergiftiging niet spelen en Jeffrey Buitenhuis bleef vanwege een rugblessure op de bank. Ook de gepasseerde Maikel de Harder zat op die bank. Maar aanvallend konden Ahmed El Azzouti, Danny van den Meiracker en Robbert Olijfveld wel hun opwachting maken.

 

Na de eerste twintig minuten, waarin de bezoekers de boel aardig onder controle leken te houden, was IJsselmeervogels steeds vaker op de helft van de gasten te vinden. Van den Meiracker pegelde een keer rakelings naast en halverwege de eerste helft weer een grote mogelijkheid voor de thuisploeg. El Azzouti kreeg bij een uitval de bal goed onder controle, maar kon net niet de meegekomen Gwaeron Stout op maat bedienen. Een paar minuten voor de rust weer een geweldige mogelijkheid voor IJsselmeervogels toen de verdediging van de Kozakken Boys alle hens aan dek nodig had om een treffer van Olijfveld en Van den Meiracker te voorkomen.

 

Marciano van Leijenhorst trekt zich weinig aan van Kay Tejan.

 

Na de rust bleef het duel een lange tijd in balans. Het was ook meer een tactisch steekspel geworden. Een balans die het zeker niet aantrekkelijk maakte voor het aanwezige publiek. Wel bleef de thuisploeg de betere ploeg en toen in de slotfase van de wedstrijd meer het door Kruys vanaf de zijlijn gevraagde opportunisme in het spel kwam, leek een verdiende voorsprong in de maak. Alleen vielen de ballen net verkeerd en had topscorer Van den Meiracker deze keer zijn neus voor doelpunten in de kleedkamer gelaten. In de 80-ste minuut kreeg de topschutter na een pass van Mike van der Laar vrije doorgang richting doelman Richard Arends maar die gooide zich op tijd voor de bal. Twee minuten later werd een treffer van Van den Meiracker afgekeurd wegens duwen. De stadionspeaker had de doelpunttune al gestart.

 

Toch was het wachten op een doelpunt van de thuisploeg. Maar dat kwam er toch niet, omdat een inzet via een verdediger van Kozakken Boys op het dak van het doel kwam, een schuiver van invaller De Harder net naast ging en Van den Meiracker voor een tweede keer op doelman Arends strandde. Van den Meiracker was na afloop ook heel eerlijk: "Ik had er toch zeker twee moeten maken. We waren in de tweede helft zoveel beter en kregen ook een aantal kansen. Daar had er zeker toch wel één van moeten ingaan."

 

Kruys gaf aan dat zijn team twee punten had verspeeld. "Alles leek goed te gaan. We speelden prima en onze veldbezetting was goed", vond de coach. "Alleen als je de kansen er niet inschiet dan speel je teleurstellend gelijk." Adjei had een compliment voor zijn doelman. "Richard heeft ons voor een nederlaag behoed", sprak de Kozakken-coach. "Vaak hoor je wel kritiek op hem, maar nu toont hij toch aan dat die kritiek niet terecht is."

 

IJsselmeervogels - Kozakken Boys 0-0 (0-0)

Scheidsrechter N. Tunnissen
Toeschouwers 2200
IJsselmeervogels Schaap, Van de Laar, Van Diermen, Van Leijenhorst, Cortie (90+3. Akla), Van Riel (65. De Harder), Stout, Nejmi, El Azzouti, Van den Meiracker, Olijfveld
Kozakken Boys Arends, Keukens, van Ingen, Nieveld, Van Nuland, Mekkaoui, Rijsdijk (77. Veenhoven), Bot (65. Boulghalgh), Drenthe, Tejan, Conraad (74. Schets)

 

Tekst: Rob Kemper
Foto's:
Orange Pictures