Nieuws

IJsselmeervogels heeft gemak van brede selectie

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

23 februari 2020

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Simpeler kon de opdracht van Gert Kruys voor zijn elftal niet zijn. Rood moest en zou winnen. Om daarmee de achterstand op lijstaanvoerder HHC Hardenberg terug te brengen tot nog maar één schamel puntje. Maar hoe simpel de opdracht ook, en hoe matig tegenstander GVVV dit seizoen tot nog toe presteerde, op het veld moet het altijd nog waargemaakt worden.

 

De in het carnavalsweekeinde geplande inhaalwedstrijd, eerder uitgesteld wegens de bekerverplichtingen van IJsselmeervogels, bood hoe het ook zij de Rooien een uitgelezen mogelijkheid om zichzelf weer richting pole position te manoeuvreren. Kruys wist natuurlijk dat je het als ploeg alleen maar fout kan doen, wanneer winnen een absolute must is. Met drie aanvallers startend (Danny van den Meiracker, Ahmed el Azzouti en Robbert Olijfveld) was het dan ook zaak om GVVV vanaf de aftrap bij de strot te grijpen. "Met de wind in de rug hoog druk zetten," zei de interim-trainer er later over. Aanvaller Ahmed el Azzouti bevestigde na afloop dat het een bewuste keuze was om de tegenstander geen enkele rust te gunnen: "Deze trainer wil dat wij zo spelen. Met z'n allen direct aansluiten en daarbij elkaar strak coachen in het veld."

 

Met die instelling domineerden de Vogels prompt het eerste halfuur. Tot combinaties over meer dan drie schijven kwam het daarbij maar hoogstzelden, daar de wel heel straffe wind goed voetbal tot een onmogelijkheid maakte. Kansen kwam er evengoed voor de thuisploeg, met name voor El Azzouti. Diens omhaal na zo'n tien minuten spelen kon slechts met moeite door doelman Johan Jansen gekeerd worden. Een verre vrije trap van Eef van Riel werd door diezelfde Jansen nog maar net met behulp van de paal tot hoekschop verwerkt. GVVV zette er vooralsnog weinig tot niets tegenover. De vele lange ballen door de lucht waren kansloos in de tegenwind, waarna steevast de thuisploeg weer door kon gaan met aanvallen. Pas na ruim een halfuur lukte het good-old Berry Powel om een bal tussen de palen op doel te richten. Vogels-doelman Jaimy Schaap neutraliseerde het schot echter zonder zichtbare moeite. Spits Jesse van Nieuwkerk, door GVVV-coach Niek Oosterlee in de basiself opgesteld met het oog op zijn opportunistische kwaliteiten, viel slechts op door een aantal struikelpartijen.

 

Ali Akla daagt Tom Oostinjen uit.

 

Richting het rustsignaal vlakte de overmacht van de Vogels af. De blauwe Veenendalers kwamen nu af en toe iets overtuigender uit hun schulp, maar het was scheidsrechter Gerrets die in deze fase de hoofdrol greep door binnen luttele minuten vier keer geel voor te schotelen aan GVVV. Er waren overtredingen, er werd ongetwijfeld ook het nodige gezegd. Maar het was er vanaf de kant bezien geenszins de wedstrijd naar om de eerste helft af te sluiten met een totaal van zes gele kaarten, waarvan vijf voor de bezoekers.

 

Met wind tegen lukte het IJsselmeervogels na de rust in eerste instantie niet om opnieuw de tegenstander de duimschroeven aan te draaien. Het spel was onrustig en slordig. Powel kreeg zowaar de gelijkmaker op zijn schoen, maar in kansrijke positie had hij teveel tijd nodig om af te drukken. Niet lang daarna achtte Kruys de tijd rijp om in te grijpen met een dubbele wissel. Hij bracht vers aanvalsbloed binnen de lijnen in de persoon van Ali Akla voor de weinig zichtbaar opererende Olijfveld. Op het middenveld maakte Gwaeron Stout plaats voor Maikel de Harder.

 

Ondanks dat het aanvalsspel er niet flitsender van werd, brachten de invallers wel nieuwe energie in het veld, precies zoals Kruys het beoogde. Akla deed direct van zich spreken door zich in het strafschopgebied te laten vloeren, maar GVVV ontsnapte nog omdat de arbitrage de actie niet onreglementair genoeg vond. Vier minuten later was het alsnog raak voor de Rooien, met dank aan een alerte ingreep van Van Riel op het middenveld en de wind die de naar voren gevlogen bal zodanig vertraagde dat doelman Jansen aarzelde om vol voor de onderschepping te gaan. El Azzouti hoefde alleen maar dankjewel te zeggen en de doelman te omspelen. "Johan diende niet tegen rood op te lopen," zo vergoelijkte Oosterlee later het weifelen van zijn doelman.

 

Op achterstand gezet moest GVVV wel komen om alsnog iets tastbaars aan het bezoek aan De Westmaat over te houden. Oosterlee wisselde aanvallend door Wesley Goeman naar de kant te halen en in diens plaats Jeremy de Graaf aan de aanvalslinie toe te voegen. Er kwamen enkele kleine mogelijkheden, met Powel nog het dichtstbij in een buitenspelsituatie, maar veel indruk maakte het Veenendaalse verzet niet. In de grotere ruimte voorin speelden de Vogels nog altijd niet oogstrelend, maar kregen ze wel de grootste scoringskansen. Zo trof El Azzouti nog een keer de paal. In de slotfase voerden Van den Meiracker en De Harder met ieder een treffer de score alsnog op naar 3-0, waarmee de overwinning van IJsselmeervogels grotere proporties kreeg dan het vertoonde spel rechtvaardigde.

 

Knuffels voor Maikel de Harder die zojuist 3-0 heeft gescoord.

 

Maar dat de winst voor IJsselmeervogels op zich dik verdiend was, daar waren Kruys en Oosterlee het in hun nabeschouwing wel over eens. "Vooraf wist ik al dat hier voor ons weinig te winnen was, hooguit één of meer bonuspunten," benadrukte Oosterlee in zijn zoektocht naar wat voor positiefs er uit deze wedstrijd te halen voor zijn ploeg. "Wij moeten er volgende week staan als we het tegen Noordwijk opnemen. Daarheen nemen we mee dat het vandaag tot de 1-0 best goed ging. De organisatie stond prima en wij gaven niet veel weg. Na de achterstand liepen we uit positie. En de koppies gingen hangen." Het contrast met de van tevredenheid glimmende Kruys was groot, ondanks dat de GVVV-coach met kracht uitriep dat hij het wel goed ziet komen met zijn ploeg. "Met deze spelers, deze selectie, komen wij echt niet in gevaar."

 

Kruys bleef qua krachtige stellingname niet achter bij zijn collega. "Wij gaan vol voor de titel. Dat hoort zo te zijn als je IJsselmeervogels bent." Even daarvoor had de ervaren coach de loftrompet gestoken over de breedte van zijn selectie: "We kwamen na rust niet heel goed uit de kleedkamer maar dan heb ik hier zo'n goede bank zitten. Dat wij meedoen voor het kampioenschap is te danken aan de ruime selectie die ik tot mijn beschikking heb. De wissels maakten vandaag met hun nieuwe energie het verschil." Waarna Kruys nadrukkelijk nog het sterke collectief van zijn ploeg roemde, plus de verdedigende kwaliteiten. "Opnieuw een clean sheet voor Jaimy Schaap. Wat niet in de laatste plaats te danken is aan het ijzersterke optreden van mijn centrale duo Kevin van Diermen en Marciano van Leijenhorst."

 

Dankzij de winst van IJsselmeervogels kan er komende zaterdag met nog meer recht gesproken worden van 'super saturday', als de top vier van de ranglijst tegen elkaar speelt. Dankzij de even noodzakelijke als logische winst op GVVV kunnen de Vogels zich vol zelfvertrouwen opmaken voor het bezoek aan nummer vier AFC.

 

IJsselmeervogels - GVVV 3-0 (0-0)

Doelpunten 64. Ahmed el Azzouti 1-0
87. Danny van den Meiracker 2-0
90. Maikel de Harder 3-0
Scheidsrechter L.J. Gerrets
Toeschouwers 1500
IJsselmeervogels Schaap, Van de Laar, Van Diermen, Van Leijenhorst, Justiana, Van Riel (78. Monteiro), Stout (58. De Harder), Nejmi, Olijfveld Gele kaart (57. Akla), El Azzouti, Van den Meiracker
GVVV Jansen, Davelaar, Den Hartog Gele kaart, Oostinjen, Adnane, Mulder Gele kaart, Goeman Gele kaart (78. De Graaf), De Leeuw, Ties Gele kaart, Powel Gele kaart, Van Nieuwkerk

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures