Nieuws

Superzaterdag

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

28 februari 2020

De roosterbouwers bij de KNVB hebben er vast en zeker over gedroomd. De 29-ste februari is ook niet zo maar een dag. Die komt maar eenmaal in de vier jaar voor, het is namelijk schrikkeldag. En ook toevallig speeldag 23 in de Tweede divisie. Daarop staan de duels Katwijk - HHC Hardenberg en AFC - IJsselmeervogels geprogrammeerd. Dat is niet één topwedstrijd, maar twee kanjerduels. Van alle kanten is al geroepen dat het super saturday wordt. Als het belangrijk wordt, slaat het ineens om in Engels, Brexittaal nota bene. Voor zoiets is natuurlijk ook gewoon een goed Nederlands woord: superzaterdag.

 

Katwijk, nummer drie van de Tweede divisie, ontvangt koploper HHC Hardenberg. Ga er maar aan staan. Wie bij Katwijk zijn oor te luisteren legt, dan barst de ploeg van Jan Zoutman van het zelfvertrouwen. Zo'n houding past wel bij een runner-up die twee punten achter loopt op het team dat de lijst aanvoert. En in Tweede divisieverband heeft Katwijk onderling een forse voorsprong opgebouwd. Alleen in het openingsjaar van de Tweede Divisie wist HHC Hardenberg te winnen. In eigen huis bleven de Sallanders destijds aan de goede kant van de score (2-1) en op De Krom werd het 3-3. In alle daarop volgende duels (vijf in totaal) was Katwijk baas. Uitschieter in die reeks was in het seizoen 2017-18 de 6-1 overwinning met vier doelpunten van Marciano Mengerink.

 

Het kan niet anders of HHC Hardenberg reist af naar Katwijk met enigszins gemengde gevoelens. De trots boven aan de ladder te staan overheerst, maar de ploeg van Gert Jan Karsten kreeg de voorbije weken wel een paar gevoelige tikken op de neus met nederlagen tegen Kozakken Boys (0-1) en AFC (0-2). Maar dat waren thuiswedstrijden, waarin HHC Hardenberg toch meer geacht wordt het spel te maken. En toen er onverhoopt zich een achterstand aandiende, mislukte de inhaalrace.

 

Tegelijkertijd met de handelingen op De Krom vindt er ook op sportpark Goed Genoeg een superzaterdag plaats. Daar gaan AFC en IJsselmeervogels de strijd aan met elkaar. Net als in Katwijk is ook hier de bezoekende club de hoogst geklasseerde. De ploeg van Gert Kruijs staat op een punt van HHC Hardenberg. Gastheer AFC, nummer vier op de ranglijst, heeft weer twee punten minder dan IJsselmeervogels. Het is met recht een zeer serieus te nemen wedstrijd.

 

Ahmed el Azzouti draait weg van Kenny Teijsse. El Azzouti had het op zijn heupen eerder dit seizoen tgen AFC. De spits van IJsselmeervogels maakte drie goals (uitslag 5-1).
Foto: Orange Pictures

 

Het is het derde seizoen dat de twee clubs elkaar in competitieverband ontmoeten. Zoals bekend miste IJsselmeervogels het eerste jaar van de Tweede divisie. De Vogels lopen in de resultaten iets voor op The Reds uit Amsterdam, drie zeges tegenover twee overwinningen. Aan gelijk spelen tegen elkaar hebben beide clubs zich nog niet gewaagd. Eerder dit seizoen was AFC slachtoffer van een pak slaag van IJsselmeervogels. Het werd 5-1 aan de Westmaat voor een ontketende thuisclub met drie goals van Ahmed el Azzouti. Maar dat was AFC in een nog mindere fase. De ploeg Ulrich Landvreugd is het toen verloren terrein met rasse schreden aan het terugwinnen met vier overwinningen op rij de voorbije weken.

 

Een trapje lager, in de Derde divisie, ook superzaterdag bij het duel tussen de 'buren' DVS '33 Ermelo en Sparta Nijkerk. De Nijkerkers zitten met smart te wachten op weer eens een superuitslag. Op de ploeg van Eric Speelziek leek met tien driepunters op rij geen maat te staan, maar de klad is er tegen alle verwachtingen in toch ingeslopen. Met vier duels, die maar een punt opleverden (3-3 tegen SteDoCo), betraden de Nijkerkers ineens een heel andere wereld met de 2-5 nederlaag op de eigen Ebbenhorst tegen Hoek als absolute anti-apotheose. Maar de giga-voorsprong die de Spartanen hadden opgebouwd kon wel een stootje velen, met veel dank aan de achtervolgers die punten morsen ook tot kunst hadden verheven.

 

Ook DVS '33 Ermelo mag zich dat aantrekken. De geelzwarten staan met een wedstrijd meer gespeeld nog altijd zeven punten achter op Sparta Nijkerk. En dan te bedenken dat de Ermeloërs in het begin van het seizoen ook nog bovenaan gestaan hebben. Dan is er onderweg onnoemelijk veel misgegaan. Coach Simon Ouaali, eind november gestart als opvolger van Richard Plug, heeft ook te maken met een scorend vermogen dat in vergelijking met een seizoen eerder volledig is opgedroogd. De teller staat nu op 38 (21 duels). Vorig seizoen maakte DVS '33 Ermelo in 34 duels maar liefst 102 doelpunten (drie gemiddeld per wedstrijd). Dan zijn er om het zo maar eens te zeggen twee jassen uitgetrokken.

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie

 

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie

 

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A

 

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

 

Katwijk - HHC Hardenberg
AFC - IJsselmeervogels
DVS '33 Ermelo - Sparta Nijkerk