Nieuws

Dubbelslag Katwijk, koppositie en periodetitel

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

1 maart 2020

KATWIJK - Met spanning werd uitgekeken naar de resultaten van superzaterdag in de Tweede divisie. Om half zes waren alle resultaten bekend en kon de stand worden opgemaakt. Grote winnaar bleek Katwijk, dat op het eigen sportpark De Krom in Katwijk, na de 2-1 zege op koploper HHC Hardenberg en het verlies van IJsselmeervogels in Amsterdam tegen AFC (2-0), dubbel feest kon vieren. De ploeg van coach Jan Zoutman nam niet alleen de koppositie over van de Hardenbergers, maar pakte ook nog de tweede periodetitel net voor de neus van de bezoekers weg.

 

Geen uitbundige euforie in Katwijk, maar een tevreden rust over de resultaten tot nu toe. Zoutman verwoordde die tevredenheid na afloop met enige trots. "Er heerst in de kleedkamer en in de groep een goede rust. We hebben ook spelers die het allemaal al een keer hebben meegemaakt en dat ook uitstralen naar de nieuwelingen. Daarnaast zijn spelers als Robbert Susan en Kay Blokland ook echte winnaars."

 

Marciano Mengerink (midden) kopt in alle drukte voor Katwijk de gelijkmaker binnen (1-1).

 

Gelukkig waren de weergoden de wedstrijd goed gezind. Er brak zelfs gedurende het duel een zonnetje door en alleen de wind maakte het duel er niet altijd gemakkelijk op voor de spelers. HHC Hardenberg was als koploper naar Katwijk gekomen met de wetenschap dat er niet zo vaak, zeg maar bijna nooit, gewonnen was en coach Gert Jan Karsten wist zelfs te melden dat hij als trainer nog nooit op sportpark De Krom een zege had behaald. Toch was dat niet te zien aan de speelwijze van zijn team. Karsten had zeker niet gekozen voor een loopgravenoorlog om zijn koppositie te verdedigen. Er werd waar mogelijk de aanval gezocht, maar in de eerste tien minuten hadden beide ploegen toch wel even moeite met de soms dwarrelende wind.

 

In de 13-de minuut kwamen de bezoekers ineens op voorsprong. Aanvoerder Glenn Kobussen stuurde een corner laag het doelgebied binnen. In zo'n situatie plaatst er altijd wel iemand zijn voet tegen de bal. Dat werd Katwijk-verdediger Bart Sinteur, die daarmee zijn eigen doelman passeerde: 0-1. Twee minuten later weer een kans voor de bezoekers. Na een prachtige steekpass van Kobussen kon Rick Hemmink alleen richting doelman Ricardo Kieboom, maar zag geen kans om die doelman te passeren. "We hadden toen op 0-2 moeten komen en dan weet ik zeker dat we hier niet hadden verloren." Met deze woorden kwam Karsten na afloop nog even terug over die kans in de wedstrijd.

 

Katwijk herstelde zich en begon na zo'n twintig minuten aan de betere fase van het duel. Twee corners van spelmaker Joey Jongman, die weer eens iets liet zien van de bepalende speler die hij ooit bij Barendrecht was, leverden twee doelpunten op. "Ik ben blij dat je vindt dat ik in jouw ogen zo'n goed wedstrijd heb gespeeld. Het was ook een speciaal duel, waarin we denk ik verdiend heb gewonnen. Al zullen er ook mensen zijn die vinden dat een gelijkspel meer op zijn plaats was geweest." Met deze bescheiden woorden stond Jongman na afloop de pers te woord.

 

Bart Sinteur zet Dylan George stevig onder druk.

 

De eerste corner in de 26-ste minuut pakte Marciano Mengerink koppend aan. Onhoudbaar voor doelman Ramon Nijland verdween de bal in het doel. Nijland stond in het doel als vervanger van de geschorste Sander Danes. "Nijland zal volgend seizoen de eerste doelman worden (Danes stopt) en kan nu in dit soort wedstrijden laten zien wat hij kan", stelde Karsten stelde de nieuwe doelman van HHC Hardenberg voor aan het publiek. Nijland werd drie minuten later echter voor de tweede keer onhoudbaar gepasseerd. De corner van Jongman kwam bij de tweede paal in bezit van de geheel vrijstaande Robbert Susan en die lepelde de bal snoeihard tegen de touwen: 2-1. Katwijk had zijn voorsprong en ook een overwicht op het veld. Alleen hield dat niet in dat de bezoekers geen mogelijkheden kregen. Zo konden Rob van der Leij en Ravelino Junte niet profiteren toen doelman Kieboom een bal niet goed verwerkte en kopte Serge Fatima een vrije kopkans hoog over.

 

In de tweede helft schakelden de bezoekers over op 'Sturm und Drang' voetbal. Het was voor de met twee bussen meegereisde supporters hartverwarmend om te zien hoe hun ploeg er alles aan deed om alsnog gelijk te komen met de thuisploeg. Alleen Katwijk heeft zijn zaken heel goed voor elkaar. Voorin is spits Roland Bergkamp een fysiek sterke speler die met zijn lengte voor iedere verdediger moeilijk te bespelen is. Dat ondervond ook verdediger Fatima, die menig stevig duel met de spits moest uitvechten. Daardoor ontstaat er veel ruimte voor Mengerink, Jongman en de behendige Marouane Afaker. In de 63-ste minuut had die speelwijze ook bijna succes. Jongman kreeg ruimte en haalde uit van afstand, maar via doelman Nijland en de onderkant van de lat sprong de bal niet in het doel maar net voor de lijn weer het veld in.

 

Met een dubbele wissel wist Karsten zijn ploeg van windkracht 6 naar stormkracht 8 te krijgen. Nick de Bondt (vervanger van Junte) en Dylan George (kwam voor Hemmink) zorgden voor de nieuwe impulsen. Alleen hadden de bezoekers de pech dat topschutter Van der Leij bij een paar belangrijke mogelijkheden niet thuis gaf. De grootste misser kwam in de 83-ste minuut toen Van der Leij een prima voorzet van Danny Bouws zomaar in het doelgebied aan zich voorbij liet gaan. In de hectische slotfase was er eigenlijk geen doorkomen meer aan voor HHC Hardenberg. Zoutman bracht de kopsterke Raoul Essenboom in het veld en met die extra lengte was iedere voorzet snel geneutraliseerd.

 

Katwijk-aanvoerder Robbert Susan houdt van opgeruimd.

 

De koppositie was verspeeld maar daar zat Karsten niet zo mee. "Ik vind dat we hier zeker een gelijkspel hadden verdiend. Maar ondanks dit verlies staan we toch mooi op een punt van de eerste plaats. En wie had aan het begin van het seizoen nu gedacht had wij een rol van betekenis zouden gaan spelen om de titel. We krijgen nu het rechter rijtje als tegenstanders en juist die wedstrijden moeten we kunnen winnen." Karsten was ook heel tevreden over wat zijn ploeg had laten zien.

 

Zoutman bleef Zoutman. Namelijk heel rustig en hij was niet gek te maken over de huidige situatie. "We hebben in deze wedstrijd toch laten zien dat we een geduchte tegenstander voor iedere ploeg in de Tweede divisie kunnen zijn. Volgende week naar IJsselmeervogels, maar daar gaan we maandag pas aan denken."

 

Katwijk - HHC Hardenberg 2-1 (2-1)

Doelpunten 13. Bart Sinteur (eigen doel) 0-1
26. Marciano Mengerink 1-1
29. Robbert Susan 2-1
Scheidsrechter S. de Brito Roque
Toeschouwers 2000
Katwijk Kieboom, Sinteur, Blokland, Van der Meer (84. Esseboom), Van Weerdenburg, Jongman, Hilterman (39. Sanchez Angulo), Susan Gele kaart, Mengerink, Bergkamp, Afaker (87. Van den Ban)
HHC Hardenberg Nijland, Bouws, Fatima, Warmolts, Metaj, Kobussen, Amakodo, Mannes, Junte (66. George), Van der Leij, Hemmink (66. De Bondt)

 

Tekst: Rob Kemper

Foto's: Orange Pictures