Nieuws

Geluk van koploper terug bij Sparta Nijkerk

Wedstrijdverslag
Derde divisie
Competitie

 

1 maart 2020

ERMELO - Het viel vooraf nog niet mee om te bepalen wie van de twee de laatste weken in de grootste dip verkeerde. Nummer drie op de ranglijst, thuisploeg DVS '33 Ermelo, deed immers qua minimaal resultaat uit de laatste wedstrijden maar nauwelijks onder voor lijstaanvoerder Sparta Nijkerk.

 

Zo leverden voor beide clubs de laatste drie competitierondes maar één punt op. En kwamen beiden sowieso lang niet zo sterk uit de winterstop als dat zij daarvoor acteerden. Met dat in het achterhoofd mocht het onderlinge treffen een regelrechte wedstrijd van de waarheid genoemd worden. Voor de Nijkerkers omdat coach Eric Speelziek en zijn ploeg er niet op mochten rekenen dat de concurrentie onverstoord zou doorgaan met punten morsen. Een goed resultaat in Ermelo was broodnodig om het aangetaste moraal weer op te vijzelen, en tegelijk de concurrentie weer ontzag in te boezemen. Voor DVS '33 gold het predikaat 'wedstrijd van de waarheid' zo mogelijk nog meer, met name vanwege het besef dat verlies de in het geelzwarte kamp nog aanwezige titelaspiraties definitief om zeep zou helpen.

 

Interim-coach Simon Ouaali stuurde DVS '33 met 4-4-2 de wei in, met het plan om het middenveld zelf in handen te nemen. Het beoogde effect was direct zichtbaar. De Ermeloërs grepen het overwicht en hielden dat de gehele eerste helft vast tegenover de in 4-3-3 formatie gestarte Spartanen. Kansen leverde dat voor de thuisploeg zo goed als niet op, of het moet de mogelijkheid zijn geweest die aanvaller Joshua Patrick in de openingsfase maar net naast het doel van Gino Coutinho plaatste. Coutinho kreeg daarna niets meer te doen, iets wat evenzeer gold voor zijn collega Daan Huiskamp in het andere doel. Dat zowel het spelpeil als het weer in de eerste vijfenveertig abominabel waren, kende ongetwijfeld een oorzakelijk verband. De harde wind en striemende regen dwars over het veld verijdelden hoegenaamd ieder technisch hoogstandje. Maar ook met meeweging van de omstandigheden kon geen enkele toeschouwer er omheen dat bij beide ploegen de blakende vorm opnieuw ontbrak.

 

Jeremy Jonker (links) tikt de bal weg voor Maurice de Ruiter.

 

Sparta-coach Speelziek had ondertussen tot zijn groot genoegen geconstateerd dat zijn team de organisatie weer eens op orde had. Omdat bij de desastreuze thuisnederlaag (2-5) tegen Hoek de oranjehemden uiterst kwetsbaar bleken in de organisatie, was het Nijkerkse strijdplan voor alles gericht op het in stelling brengen van een robuuste verdediging. Het zou echter te ver gaan om te spreken van een vooraf bedachte behoudende stellingname. "Ik ben er nu eenmaal teveel liefhebber voor om het voetballend vermogen ondergeschikt te maken," betoogde Speelziek na afloop. "Maar alleen maar voetballende spelers opstellen is ook niet goed. De afgelopen periode wees uit dat het ons aan onverzettelijkheid ontbrak."

 

Wat dat laatste betreft zat het met verdedigend middenvelder Justin van Groen wel goed, precies de reden waarom hij de voorkeur kreeg boven Adriaan Kruisheer. Achter Van Groen bezetten Leroy Oehlers en Donny van der Wal de backposities, respectievelijk links en rechts. De keuze voor aanvoerder Van der Wal was verrassend maar noodzakelijk, want de schorsing van Jerry Geurtsen en een lichte blessure van Janic Makizodila maakten improvisatie simpelweg onontkoombaar. Centraal achterin stonden Wesley de Laat en Mohammed al Haydar geposteerd.

 

De drukte op het middenveld smoorde iedere Spartaanse aanvalsopzet. Speelziek besloot daarom de tactiek voor de tweede helft aan te passen: "In de rust wees ik de ploeg er op om de ruimte op de flanken op te zoeken." Deze intentie was na de hervatting direct zichtbaar, maar effect bleef uit. Vleugelspeler Gilbrano Plet zag zich namelijk in zijn befaamde snelheid geëvenaard door zijn directe tegenstander Enrico Patrick, terwijl de andere snelle jongen Bryan Burgerhout ook geen moment los wist te komen. Spits Maurice de Ruiter, voor het eerst sinds zijn armbreuk weer in de basis, werd daarom maar zelden bereikt. De Ermelose defensie had nog steeds een gemakkelijke middag. Dat Basil Camara ontbrak, na zijn plotselinge vertrek wegens persoonlijke omstandigheden, bleef alleen al daarom onopgemerkt. Jeremy Jonker en Mark Bouwman controleerden afdoende.

 

Christiaan van Hussen blokkeert Gilbrano Plet.

 

De attractiviteitswaarde van het duel kwam in het tweede bedrijf een stuk hoger te liggen, ongeveer gelijk opgaand met het doorbreken van een flets zonnetje boven Ermelo. Onder aanvoering van aanjager Soufyan Moro lukte het DVS '33 zowaar om een aantal keren fraai combinerend op te rukken. Voorzetten vanaf rechts door Enrico Patrick oogden sowieso gevaarlijk. Afronding bleef echter uit, waarna met het verstrijken van de minuten een doelpuntloze puntendeling steeds waarschijnlijker werd.

 

Met nog tien minuten op de klok besloot Speelziek om de aanval van zijn ploeg alsnog een impuls te geven. Gilbrano Plet kon naar de kant, waarna de boomlange verdediger Janic Makizodila als pinchhitter zijn niet geringe aanvallende kwaliteiten nog even mocht loslaten op de Ermelose verdedigingslinie. De dynamiek in de Spartaanse aanval nam direct toe. Krap vier minuten na Makizodila's entree kreeg Maurice de Ruiter dan eindelijk de kans waarop hij al de hele wedstrijd wachtte. Deze keer kopte hij nog naast, maar in de tweede minuut van de blessuretijd was hij dan toch degene die Sparta Nijkerk met zijn voet een inzet van invaller Kruisheer tot doelpunt promoveerde. Het tijdstip van de winnende treffer was bizar, nadat DVS '33 continu het (iets) betere van het spel had gehad, maar dat deerde de Nijkerkers uiteraard niet. De ontlading was begrijpelijk groot, te beginnen bij De Ruiter die destijds op vervelende wijze bij DVS '33 vertrok: "Juist hier bij DVS scoren is daarom geweldig. Ik leefde enorm naar deze wedstrijd toe. Vandaag kon ik mijn gram halen. Ik heb mijn voeten laten spreken."

 

Waarna de gelouterde aanvaller met nadruk wees op de lange tijd dat hij met plezier bij DVS '33 speelde. "DVS is nu wel klaar in de titelrace, terwijl vandaag voor ons de dag van de ommekeer kan zijn," aldus De Ruiter met een stellingname die zijn coach voorzichtigheidshalve niet letterlijk wilde overnemen. "DVS staat nu ver achter ja. Maar of dit voor ons de ommekeer is, dat weet ik nog niet. Feit is wel dat ik enorm opgelucht ben. Weer eens winnen, en daarbij ook weer eens wat geluk aan onze zijde hebben, dat geeft ons een boost. Goed was het allemaal niet, zeker niet, maar wel zag ik karakter in de ploeg en zekerheid in de organisatie."

 

Enrico Patrick (2) is te snel voor Jesse Buitenhuis.

 

Ouaali dacht er het zijne van. "Een zure nederlaag, te wijten aan gebrek aan scorend vermogen. Want het is best aardig wat wij qua spel laten zien. De opbouw is goed. Het verschil met voorgaande seizoenen zit echter in de doelpuntenproductie. Die doelpuntenmakers van toen zijn nu eenmaal niet meer hier. Of de titel definitief uit beeld is kan ik nog niet zeggen, maar dat het heel moeilijk wordt dat mag duidelijk zijn. Met veel vertrekkende spelers is er denk ik veel ruis in en om de ploeg. Daarmee zeg ik niet dat ze er niet voor werken, nee hoor dat doen ze prima. Maar onrust door de vele mutaties speelt zeker een rol."

 

En daarmee werd DVS'33 de ploeg die in de streekderby tegen Sparta Nijkerk de grootste dip kreeg toebedeeld, plus na afloop de bijbehorende kater. De minstens zo diep weggezonken Spartanen herwonnen in de derby juist weer het zelfvertrouwen, dankzij een ultieme opleving die hen ook in de zo succesvolle eerste seizoenshelft al meerdere keren aan de goede kant van de score deed belanden. Speelziek toonde zich in dit opzicht realistisch: "Wij zijn een goede ploeg, maar echt niet zo goed dat wij er in deze divisie vanzelfsprekend bovenuit steken. Als we maar beseffen dat we er heel hard voor moeten werken."

 

DVS '33 Ermelo - Sparta Nijkerk 0-1 (0-0)

Doelpunten 90+2. Maurice de Ruiter 0-1
Scheidsrechter F.R. de winter
Toeschouwers 1500
DVS '33 Ermelo Huiskamp, Enrico Patrick, Jonker Gele kaart, Moro Gele kaart (69. Pilon), Van Hussen, Roemeon, Öztürk, Van der Burg, Dekker (89. Van Santen), Bouwman, Joshua Patrick
Sparta Nijkerk Coutinho, Al Haydar, De Laat, Van Groen Gele kaart, Burgerhout (70. Kruisheer), Buitenhuis, Van der Wal, Plet (82. Makizodila), De Ruiter, Oehlers, Bendadi

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Orange Pictures