Nieuws

AFC heeft geen kind aan IJsselmeervogels

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

1 maart 2020

AMSTERDAM - Iedereen had er naar uitgekeken, superzaterdag. Het zou een superwedstrijd worden tussen de nummer twee en vier van de ranglijst in de Tweede divisie, IJsselmeervogels en AFC. Voor AFC werd het inderdaad een superuitslag, want de Amsterdammers stapten langs hun tegenstander alsof die er niet stond. De 2-0 overwinning was al de vijfde zege op rij, waarmee de ploeg van Ulrich Landvreugd aan een indringende inhaalrace bezig is.

 

Speeldag 23 was daarom tot superzaterdag verheven omdat ook Katwijk (nummer drie) koploper HHC Hardenberg ontving. De Sallanders openden nog wel de score maar verloren voor de zesde keer op rij van die andere oranjeploeg uit het westen van het land. De 2-1 zege bracht Katwijk de koppositie. Op een punt daarachter staan nu HHC Hardenberg (doelsaldo +27) en AFC (+18) op plek twee en drie. Weer een punt daarachter is IJsselmeervogels terug te vinden. Komende speeldag (24) staat het duel tussen IJsselmeervogels en Katwijk op het programma, HHC Hardenberg krijgt bezoek van Noordwijk en AFC neemt het op Houtrust op tegen Scheveningen. Halfsuperzaterdag, of zoiets?

 

Robbert Schilder (26, broek) heeft al in minuut één de score geopend voor AFC.

 

Terug naar even over halfvier op het nieuwe hoofdveld van AFC, dat nog volop in de verbouwing zit die straks in augustus ook een spiksplinternieuw clubgebouw moet opleveren. AFC's topscorer Raily Ignacio ging op zijn geijkte manier (kont erin) het duel aan met Kevin van Diermen en kwam daarbij ten val, al dan niet veroorzaakt door de centrale verdediger van IJsselmeervogels. "Makkelijk gegeven", beoordeelde IJsselmeervogels-coach Gert Kruys later de beslissing van Edgar Bijl AFC op zo'n achttien meter van het doel een vrije schop toe te kennen. Robbert Schilder is specialist in dit soort situaties en liet ook deze keer zijn vaardigheid zien. Onhoudbaar krulde de oud-prof de bal langs de muur en ook links van doelman Jaimy Schaap tegen de binnenkant van het zijnet. Twee minuten na de 1-0 kreeg ook IJsselmeervogels op een vergelijkbare plek een vrije schop te nemen, maar raakte Eef van Riel slechts het muurtje van AFC.

 

"Uiterst ongelukkig, AFC zat gelijk in het zadel. Die ploeg wil altijd inzakken", vond Kruys. IJsselmeervogels mocht inderdaad het spel maken, maar daar heb je dan wel een essentieel onderdeel voor nodig, de bal. Hoe dat speeltuig in de ploeg te houden om de tegenstander pijn te doen? Dat lukte de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg amper. Met de wind mee kwam de lange bal in de regel niet aan, maar ook in kortere combinaties was het vroegtijdig balverlies schrijnend. Het was bijna een klein wonder als IJsselmeervogels wel doordrong tot bij het doel van AFC. Na ruim een kwartier zo'n situatie, toen Robbert Olijfveld dacht de bal aan te nemen, maar het bij denken bleef. Halverwege de eerste helft de eerste serieuze doelpoging (de enige voor rust binnen het doelvlak) van IJsselmeervogels, waarbij Marciano van Leijenhorst met zijn kopbal doelman Patrick Zonneveld tot reddingswerk dwong.

 

"Ze zijn gewend om naar rood te spelen", probeerde op de tribune een fan van IJsselmeervogels met bijtende humor zijn teleurstelling over de in geelgroen tenue gestoken ploeg van zich af te praten. Het deed ook echt af en toe pijn aan de ogen hoe IJsselmeervogels maar bleef grossieren in onnodig balverlies. Danny van den Meiracker, Ahmed el Azzouti en Olijfveld kwamen op die manier nooit uit de verf en de verdediging van AFC, waarin Tim Linthorst weer eens meteen mocht starten, bleef super eenvoudig overeind. Feitelijk had AFC geen kind aan IJsselmeervogels. Pal voor rust dan toch nog een momentje voor Van den Meiracker. De topscorer nam de bal aan op de borst en schoot van ruim dertig meter een paar meter naast. Het zou een absolute toevalstreffer zijn geweest.

 

Ahmed el Azzouti zit in de tang bij Dalian Maatsen en (half zichtbaar) Gévero Markiet.

 

AFC was voor rust al veel vaster aan de bal dan IJsselmeervogels en dat zou na de pauze alleen maar nog nadrukkelijker worden. Het Amsterdamse verdeelspel was in goede handen bij aanvoerder Milan Hoek en Kulhan. Waar ook op het veld Kulhan zich bewoog, hij genoot opvallend veel vrijheid. IJsselmeervogels kon slechts reageren en dan ook vaak te laat, want dan had AFC het al weer over een andere boeg gegooid. Kruys voerde in de pauze zijn eerste ingreep uit. Van Riel keerde niet meer terug en in zijn plaats moest Maikel de Harder het vereiste elan brengen. Het bleek lood om dat andere metaal. Na een klein kwartier leek er zowaar een dreigende situatie te kunnen ontstaan voor het AFC doel. Vanaf de rechterflank keek De Harder nog eens nadrukkelijk naar wie de bal moest in de doelmond, maar de voorzet verdween vervolgens richting de hoekvlag aan de andere kant. Later deed Ali Akla (vervanger van de anonieme Olijfveld) iets soortgelijks, maar dan hoog over het doel van AFC heen.

 

Het wachten was wanneer AFC zijn voorsprong zou verdubbelen. Er kamen niet heel veel kansen, maar het was toch een klein mirakel dat het nog zo lang duurde voor AFC toesloeg. Dalian Maatsen schoot recht op het doel in plaats van op een hoek te mikken, Yordi Teijsse zag Schaap redden en Schilder pegelde vanuit kansrijke positie de bal over het doel heen. Maar met een kleine twintig minuten nog te spelen viel het verwachte doelpunt. Na een tiki-taka-combinatie rondde Yordi Teijsse af naar de 2-0.

 

Robbert Schilder verliest een kopduel met Mike van de Laar.

 

Er was nog tijd voor IJsselmeervogels om met een snelle treffer AFC nog in verlegenheid te brengen, maar 3-0 was dichter bij dan 2-1. Symbolisch voor de verloren middag voor IJsselmeervogels was de doelpoging (na een eindelijk wel geslaagde aanvalsopzet) van El Azzouti die op de paal belandde. In de afhandeling van de rebound schoot Gwaeron Stout (na een uur spelen in het veld gekomen voor Sonny Monteiro) over. In blessuretijd kreeg ook Mike van de Laar nog een kans met een vrije schop, maar die bal daalde neer waar vroeger het hoofdveld van AFC lag.

 

"Die snelle 1-0 hielp wel", begon Landvreugd zijn commentaar. "Daarna konden we elkaar redelijk vinden. We kregen goede kansen en we hadden het sneller moeten beslissen. Maar het belangrijkste was het resultaat. We hebben nu drie toppers gehad, Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en IJsselmeervogels." Er viel toch nog een puntje van zorg te beluisteren bij Landvreugd: "Kulhan kreeg geel vandaag en is de volgende wedstrijd geschorst." Met Kulhan erbij nadert het spel inderdaad de perfectie bij AFC, maar de keuze binnen de selectie lijkt groot genoeg om dit kort durende euvel op te vangen, als het een euvel mag heten.

 

AFC - IJsselmervogels 2-0 (1-0)

Doelpunten 1. Robbert Schilder 1-0
72. Yordi Teijsse 2-0
Scheidsrechter E. Bijl
Toeschouwers 350
AFC Zonneveld, Maatsen, Markiet, Linthorst, Claver, Schilder, Kulhan Gele kaart (90. Jesse), Hoek, Yordi Teijsse (86. Richard), Ignacio, Grootfaam (82. Belarbi)
IJsselmeervogels Schaap, Monteiro (59. Stout), Van Diermen, Van Leijenhorst, Justiana Gele kaart, Van de Laar, Van Riel Gele kaart (46. De Harder), Nejmi, Van den Meiracker, El Azzouti, Olijfveld (69. Akla)

 

Tekst: Aad van der Graaf
Foto's: Orange Pictures