Nieuws

IJsselmeervogels in constante slingerbeweging

Voorbeschouwing
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

6 maart 2020

Op speeldag 23 leed IJsselmeervogels een gevoelige nederlaag tegen AFC. Het werd dus zeker geen superzaterdag voor de 'rooien' uit Bunschoten-Spakenburg, die in de Tweede divisie van plek twee naar plek vier zakten. Een geluk bij een ongeluk, want de ploeg van Gert Kruys kan zijn uitglijer in Amsterdam meteen goed maken. Kersverse koploper Katwijk komt op bezoek aan de Westmaat.

 

Winnen betekent deel uit blijven maken van de kopgroep van vier, die binnen twee punten van elkaar staat. Een cruciaal moment in de competitie dus voor IJsselmeervogels, dat wel voortvarend van start ging dit seizoen, maar toch ook snel haperingen begon te vertonen. Desondanks verdween wel de eerste periodetitel in de tas. Maar de trouwe fans kregen in het vervolg van de competitie zo af en toe wel wat te verstouwen, met een 1-5 nederlaag tegen Koninklijke HFC als dieptepunt. IJsselmeervogels herstelde zich wel van deze dreun, kwam weer terug op kop, maar moest die positie weer afstaan aan HHC Hardenberg door met 2-1 te verliezen van Katwijk. De constante slingerbeweging in resultaten kreeg zijn climax met het vertrek van coach Ted Verdonkschot tijdens het winterreces. 

 

14 december 2019: Katwijk - IJsselmeervogels 2-1. 

Op de foto: Marciano Mengerink (maker van de 1-0 die middag) in een kopduel met Eef van Riel.

Foto: Orange Pictures

 

Gert Kruys, Verdonkschots opvolger, heeft sinds zijn aantreden wel overwinningen ingeboekt, maar tegen HHC Hardenberg (1-2), Kozakken Boys (0-0) en AFC (2-0) lukte dat niet. Uitgerekend tegen de naaste concurrenten schoot IJsselmeervogels in het nieuwe jaar tekort. De vraag hoe goed eigenlijk IJsselmeervogels is, of het team voldoende is toegerust voor de titelstrijd, lijkt dus gerechtvaardigd. De manier waarop de ploeg te werk ging tegen AFC was absoluut beneden niveau. Wind mee, lange bal, rendement nul, niet zo moeilijk om dat te voorspellen. Verder veel balverlies in de kortere combinaties. Maar de meeste pijn zat in de gaten die IJsselmeervogels tussen de linies liet vallen. AFC genoot zeeën van ruimte op het middenveld en niemand aan de kant van Vogels, noch in het veld maar ook niet vanaf de zijlijn, toonde corrigerend vermogen. 

 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, al is Katwijk wel een ploeg waar IJsselmeervogels in de Tweede divisie nog nooit van heeft weten te winnen. Twee duels (vorig seizoen) eindigden onbeslist en Katwijk won drie maal, meest recentelijk op de laatste speeldag voor de winterstop. IJsselmeervogels was na afloop de mening toegedaan dat de winnende 2-1 uit een hoekschop vlak voor tijd nooit had mogen vallen. Maar Tweede divisie is nu eenmaal van begin- tot eindsignaal volle bak geven. En wie verzaakt, kan zomaar het haasje zijn.

 

Na tien overwinningen op rij had Staphorst in de hoofdklasse B had een status van absolute onoverwinnelijkheid opgebouwd, maar Urk verstoorde dat imposante beeld door de koploper met 2-1 terug te wijzen. De beslissende goal (Lucas Nagel) viel, nadat in de slotfase de Urkers met tien man (twee maal geel voor Dick Hakvoort) waren komen te staan. Gevoelig puntverlies natuurlijk voor de ploeg van Paul Weerman, maar Staphorst had het geluk dat Eemdijk en SC Genemuiden tegen elkaar niet tot scoren kwamen.

 

Selectie Staphorst 2019-20.

 

Staphorst zal na de nederlaag 'op' Urk extra op zijn tellen moeten passen. Eemdijk komt naar sportpark het Noorderslag en kan de afstand (drie punten) in één klap overbruggen. Het wordt een confrontatie tussen de meest productieve voorhoede (59 treffers Staphorst) en de minst gepasseerde defensie (12 tegengoals Eemdijk). Bij Staphorst is Martijn Brakke nog altijd de topschutter. Op de spits (34 jaar, 18-de seizoen in de hoofdmacht) lijkt sleet geen vat te hebben. Maar Eemdijk geeft wel zeer regelmatig les in verdedigen. Al twaalf keer hield de ploeg Willem Romp dit seizoen de 'nul'. 

 

Klik hier voor de gegevens van de Tweede divisie
 

Klik hier voor de gegevens van de Derde divisie
 

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse A
 

Klik hier voor de gegevens van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de wedstrijden:

IJsselmeervogels - Katwijk
Staphorst - Eemdijk