Nieuws

Katwijk is een volwassen koploper

Wedstrijdverslag
Tweede divisie
Competitie

 

8 maart 2020

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Speelronde 23 was het superzaterdag in de Tweede divisie met twee topwedstrijden. Maar de koek was nog niet op, want op de Westmaat in Bunschoten-Spakenburg stond direct de volgende absolute topper geprogrammeerd. Kersverse koploper Katwijk kwam op bezoek bij het o zo ambitieuze IJsselmeervogels, de nummer vier van de ranglijst op slechts twee punten achterstand.


Ook een wedstrijd tussen twee clubs die naam hebben gemaakt met titels. Zo prijken er zeven sterren (van de behaalde algehele landstitels) op het shirt van IJsselmeervogels en staan er vijf op het tenue van Katwijk. Verder hebben beide ploegen dit seizoen ook al een periodetitel achter hun naam staan.
 

IJsselmeervogels heeft in de Tweede divisie echter nog geen driepunter op Katwijk weten te halen en ook deze keer lukte dat niet en moesten de Rooien zelfs een 0-3 nederlaag slikken. Met die zege deden de Katwijkers goede zaken. Winnen van een rechtstreekse concurrent is altijd iets om te vieren, maar de uitslagen van de andere topploegen deden het feestje nog iets groter worden. Zo verloren AFC (1-0 van Scheveningen) en Kozakken Boys (1-0 van Excelsior Maassluis) en leed HHC Hardenberg puntenverlies door het 2-2 gelijkspel tegen Noordwijk. Alleen Rijnsburgse Boys wist door de 6-2 winst op GVVV te stijgen op de ranglijst. De voorsprong van Katwijk is nu vier punten op de eerste achtervolger, HHC Hardenberg.

 

Katwijk-aanvoerder Robbert Susan slalomt tussen Achraf Nejmi en Ahmed el Azzouti door. 

 

IJsselmeervogels en Katwijk moesten het in dit duel stellen zonder hun vaste spits. Bij de Vogels kon Danny van den Meiracker vanwege een blessure niet worden opgesteld en aan de kant van Katwijk ontbrak Roland Bergkamp. Wellicht daardoor werd de eerste helft niet wat je van deze twee ploegen mocht verwachten. Het spel was rommelig en beide ploegen waren duidelijk op zoek naar de vaste patronen die normaliter wel in het spel voorkomen. Het missen van een vast aanspeelpunt in de spits leverde zeker moeite op. Katwijk moest bovendien al snel een wisseling in zijn verdediging aanbrengen. Raoul Esseboom moest met een schouderblessure naar de kant. Dan is het prettig dat Michiel van Dam op de bank zit. Die nam moeiteloos de rol van Essenboom over.

 

Slechts drie mogelijkheden vielen er voor de pauze te noteren. Doelman Jaimy Schaap moest attent zijn bij een schot van de Katwijkse dribbelaar Marouane Afaker en deed doelman Ricardo Kieboom dat aan de andere kant op probeersels van Ahmed El Azzouti. Na de pauze kwamen er wel wat meer kansen en waren beide ploegen ook meer gewend aan de spelpatronen zonder echte spits. De eerste echte kans kwam er voor de thuisploeg. Na een corner kopt verdediger Marciano van Leijenhorst de bal naar de grond, maar de stuit was te hard en de bal verdween over het doel. In de 55-ste minuut leed Sanny Monteiro onnodig balverlies en daardoor kon Katwijk uitbreken. Via Guus van Weerdenburg kreeg Afaker vrije doorgang richting Schaap, die de aalvlugge speler foutief afstopte.

 

"Een kostbare fout van Sanny," zou coach Gert Kruys na afloop beweren. De toegekende strafschop werd benut door Robbert Susan: 0-1. "Ik had de vorige twee strafschoppen gemist en dus was ik best wel wat zenuwachtig. Het gaf ons wel een voorsprong en die hebben we heel volwassen ook weten uit te breiden." Met deze woorden vergat de aanvoerder van Katwijk gemakshalve de kansen die ook IJsselmeervogels na die strafschop had gecreëerd.
 

Kruys wisselde na de 0-1 ook direct aanvallend. Hij haalde verdediger Jeffrey Buitenhuis naar de kant en bracht aanvaller Alki Akla. Alleen blijken er bij IJsselmeervogels nauwelijks spelers te zijn die op doel willen of durven schieten. El Azzouti kreeg wel een aantal mogelijkheden, maar het bleef bij matige uitvoeringen die de hechte verdediging van Katwijk nauwelijks konden verontrusten. De wedstrijd ging in de 77-ste minuut eigenlijk op slot in het voordeel van Katwijk. Een lange aanval leek te verzanden, maar toen de meegekomen Joey Jongman de bal voor zijn voeten kreeg werd Schaap met een snoeiharde pegel voor de tweede keer gepasseerd: 0-2. Die klap kwam de thuisploeg niet meer te boven en Afaker kreeg de kans om zijn meer dan prima wedstrijd te bekronen met een treffer in de 88-ste minuut. Hij werd op tijd aangespeeld door Marciano Mengerink en wist Schaap in de verste hoek te verslaan: 0-3.

 

Jeffrey Buitenhuis pakt Marouane Afaker stevig aan. 


Na afloop wist Kruys best goed dat verlies in deze topper zwaar woog. "We hebben zeker de kansen gekregen om op gelijke hoogte te komen. Alleen zijn wij niet zo effectief als zij wel waren. Zij hebben ook met Jongman en Susan mannen staan die weten wat er nodig is in zo'n wedstrijd. Dat heet volwassenheid en dat heeft Katwijk meer dan wij hebben." Katwijk-coach Jan Zoutman kon tevreden zijn: "In de eerste helft waren beide ploegen op zoek naar de juiste speelwijze. Niemand wilde achter komen en het bleef in die fase een tactisch schaakspel. Toen we op voorsprong kwamen, werd het iets anders. IJsselmeervogels ging aanvallender spelen en dat gaf ons wat meer ruimte. Dat hebben we heel volwassen en effectief uitgespeeld. Achter elkaar winnen in twee topwedstrijden is natuurlijk een prima resultaat."

 

En dan wilde hij nog helemaal niet denken aan de aanstaande derde topwedstrijd, de heuse derby tegen Rijnsburgse Boys, de huidige nummer vier op vier punten. De vraag: "Hoe zal deze wedstrijd er in de toekomst gaan uitzien", werd nog door niemand beantwoord. Nieuwe spelregels staan op het programma van de FIFA en KNVB. Als zuivere speeltijd wordt ingevoerd, dan kunnen de TV-wedstrijden van 15.30 uur wel eens doorlopen tot begin van de avond. Maar intrappen vanaf de zijlijn, selfpass bij een vrije trap, tijdstraffen en onbeperkt wisselen zijn veranderingen die wel even wennen zullen zijn voor supporters, spelers en zeker voor de trainers en de scheidsrechters. De toekomst zal het leren.

 

IJsselmeervogels - Katwijk 0-3 (0-0)

Doelpunten 55. Robbert Susan (strafschop) 0-1
77. Joey Jongman 0-2
88. Marouane Afaker 0-3
Scheidsrechter J.J.M. Vries
Toeschouwers 2200
IJsselmeervogels Schaap Gele kaart, Buitenhuis (60. Akla), Monteiro (81. Cortie), Van Leijenhorst, Justiana, Van de Laar Gele kaart, Nejmi (68. Van Riel Gele kaart), Stout, De Harder Gele kaart, Olijfveld, El Azzouti
Katwijk Kieboom, Sinteur, Esseboom (17. Van Dam), Blokland, Van Weerdenburg, Jongman Gele kaart, Van der Meer, Susan, Robinson Gele kaart (60. Van den Ban), Mengerink, Afaker (90. Van Noord).

 

Tekst: Rob Kemper
Foto: Orange Pictures