Nieuws

Staphorst weer los van de concurrenten

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

8 maart 2020

STAPHORST - Over de vraag of lijstaanvoerder Staphorst nog last zou hebben van de nederlaag bij Urk hoefde zaterdagmiddag niet lang te worden nagedacht. Naaste belager Eemdijk, met ACV op drie punten achterstand de tweede plaats delend, kwam naar sportpark Het Noorderslag in het besef dat de ploeg van Staphorst-coach Paul Weerman in de directe confrontatie in één klap te achterhalen was. Tachtig seconden na het beginsignaal wisten de Diekers echter al dat het teniet doen van de achterstand in ieder geval voor deze middag een illusie zou blijven. "Mijn strijdplan kon gelijk de prullenbak in," foeterde Eemdijk-trainer Willem Romp na afloop nog lang na.

 

De doorgaans zo sterk opererende verdediging van Eemdijk liet het in de openingsfase namelijk dramatisch afweten. Balverlies van middenvelder Rafik el Hamdi gaf Johnny de Vries van Staphorst zo ongeveer een vrije doortocht, waarna ook doelman Wouter Beukers niet meer kon voorkomen dat De Vries de thuisploeg op voorsprong zette.

 

Martin van 't Ende (8) schreeuwt het uit bij een tackle van Rafik el Hamdi.


De opening van Staphorst was zoals Weerman zich die wenste. In het eerste kwartier veel druk naar voren zetten en daarmee zo snel mogelijk scoren. De drie voorwaartsen Stan Haanstra, Martijn Brakke en Mike Reuvers zagen zich geplaatst tegenover een beslist robuust te noemen vijfmansverdediging, want met ervaren krachten als Jan Pieter Hartog en Zeger Beukers veeg je niet zomaar eventjes de vloer aan. Het vroege doelpunt hielp de Staphorsters daarom nadrukkelijk direct over een anders met de minuut lastiger wordend dood punt.


Eemdijk oogde lamgeslagen. Het was niet dat de gasten niet probeerden de bakens te verzetten, en het was ook niet zo dat zij nooit in de buurt van doelman Jorick Maats kwamen, maar de vele lange ballen sorteerden eenvoudigweg te weinig effect op de centrale verdedigers Dirk Muis en Pascal Mulder. Zonder groots te spelen hield Staphorst de controle over de wedstrijd. Met iets meer precisie had de voorsprong zelfs verder uitgebouwd kunnen worden. Tegen het einde van de eerste helft kwam kwam Martijn Brakke met het hoofd in vrije positie heel dicht bij een treffer, maar het lukte doelman Beukers om verder onheil voor zijn ploeg voorlopig nog te keren.
 

De onvrede van Romp met het door Eemdijk vertoonde spel was ondertussen al tot het kookpunt gestegen. "Als je zo slap speelt, win je nooit. We stonden op twee meter van iedere situatie. We sloten nooit aan in de omschakeling, het was om gek van te worden." Nog tijdens de eerste helft werd El Hamdi slachtoffer van de ergernis van zijn coach, waarbij de inmiddels aan de middenvelder voorgehouden gele kaart ook wel een rol zal hebben gespeeld. El Hamdi hield de frustratie over zijn vroege wissel met Jeffrey van den Dikkenberg in ieder geval niet verborgen. Flink mopperend en met gebaren van onbegrip zocht hij de dugout op.

 

Sjohn van Gulik probeert aan te haken bij Stan Haanstra.

 

In de laatste speelminuut voor rust kwam Brakke opnieuw in scoringspositie en deze keer faalde hij niet. De vaardigheid waarmee hij de hoog aangespeelde bal met de borst controleerde, alvorens in te tikken, deed de fijnproevers smullen. "Dodelijk, die tweede tegengoal op dat moment, nu waren we gezien voor vandaag," wist Romp. Maar aan Staphorstzijde was Weerman er toch nog niet helemaal gerust op: "We hoorden de coach van Eemdijk tekeer gaan in hun kleedkamer, en wisten dat we het nog best lastig konden krijgen als Eemdijk nieuwe krachten vond."

 

Verdediger Jordie Huijgen verhuisde naar de voorste linie en zowaar leek het er op dat Eemdijk toch nog iets wilde forceren. Het stormpje duurde niet lang, ook al omdat Staphorst door de grote ruimte die de aanvallers kregen steeds vaker gevaarlijk voor Wouter Beukers verschenen. Achtereenvolgens lieten Brakke, Dirk Muis, weer Brakke en Stan Haanstra mooie kansen liggen. Eemdijk zakte langzaam maar zeker weg. Spits Bas Buimer, die meestentijds maar weinig in het spel voorkwam, kopte een keertje net over het doel van Maats, maar dat was het van Eemdijk-zijde dan ook wel. Met nog een klein kwartier te spelen maakte aanvoerder Brakke aan de alleen nog in theorie aanwezige onzekerheid een einde. Diens van richting veranderde schot maakte doelman Beukers kansloos, waarmee de vooraf als topper betitelde tweestrijd een 3-0 einduitslag kreeg.

 

Dat het in werkelijkheid qua spelniveau en spanning echter nimmer een topper was geweest, deerde niemand in het kamp van Staphorst. Weerman gaf er al snel zijn genuanceerde kijk op: "Ik erken dat de twee doelpunten in de eerste helft op voor ons heel gunstige momenten vielen. Ik zeg ook dat we niet echt goed speelden, vanuit het oogpunt van de liefhebber gezien, maar degelijk was het absoluut wel. Zo degelijk, dat wij volkomen terecht de winst pakten. Het enige wat ik mijn ploeg kan verwijten is dat ze niet eerder op 3-0 kwamen, de kansen waren er wel. Het getuigt van karakter in mijn ploeg dat ze na het verlies bij Urk er nu weer stonden. En wij hebben natuurlijk Brakke, absoluut een fenomeen bij ons."

 

Ondanks de actie van Jan Pieter Hartog blijft Johnny de Vries in het bezit van de bal.  

 

De topschutter zelf wilde daar even later niets van horen. "Ik een fenomeen, welnee jòh, dat ben ik niet en dat zal ik ook nooit over mezelf zeggen. Ik ben dik tevreden met mijn scores hier voor Staphorst, laat dat duidelijk zijn, maar dat is het dan ook. We werken er gewoon hard voor met z'n allen." De aanvaller focust zich nadrukkelijk op de titel, beseffend dat het perspectief voor zijn ploeg niet eerder zo florissant was: "Als het dit seizoen niet gebeurt, met de voorsprong die we nu hebben, dan gebeurt het nooit meer."  Voor Brakke, die inmiddels bij Staphorst bijtekende voor volgend seizoen, lonkt hiermee de Derde divisie.

 

Weerman ontkwam evenmin aan bespiegelingen over de titel. "We staan nu zes punten voor op Eemdijk. En vijf op ACV, want ik hoor net dat zij bij Urk toch nog op 2-2 kwamen. Wij hebben door ons sterke doelsaldo bovendien nog een bonuspunt. Met nog negen wedstrijden te spelen ziet het er daarom prima voor ons uit. Ik sta liever zes punten voor dan zes punten achter, maar weet ook dat je maar één wedstrijd hoeft te verliezen en het wordt weer spannend. We krijgen nog lastige wedstrijden als Swift uit, ACV uit en Genemuiden uit. Ik heb al eerder gezegd dat Staphorst in goede doen van iedereen kan winnen. Daarmee zijn wij natuurlijk titelkandidaat. Maar vergis je niet in een ploeg als Swift, in mijn ogen de best voetballende ploeg in deze klasse. Kortom, we zijn er nog lang niet."

 

Staphorst - Eemdijk 3-0 (2-0)

Doelpunten 2. Johnny de Vries 1-0
45. Martijn Brakke 2-0
77. Martijn Brakke 3-0
Scheidsrechter J. Besselsen
Toeschouwers 500
Staphorst Maats, Muis, Crediet Gele kaart, Van 't Ende Gele kaart (85. Koster), Haanstra (74. Benjamins), Brakke, Luchtenberg, Mulder, Bakker, De Vries, Reuvers (78. Van Houten)
Eemdijk Wouter Beukers, Zeger Beukers Gele kaart, Hartog Gele kaart (74. Jan de Graaf), Klaas de Graaf, Van Belzen, Van Gulik, Van Dalen, El Hamdi Gele kaart (36. Van den Dikkenberg), Huijgen, Buimer, Goossensen (66. Armend Selimi)

 

Tekst: Jakob Kos
Foto's: Henk Timmerman