Nieuws

Amateurs maken seizoen niet af

Nieuws
Competitie

 

31 maart 2020

De KNVB heeft bekend gemaakt dat de amateurvoetbalcompetities in Nederland niet zullen worden afgemaakt. Dit naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet waar premier Mark Rutte aankondigde dat alle staande maatregelen om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen zijn verlengd tot en met 28 april. Dat was al de derde verlenging op rij. Op 12 maart kwam naar buiten dat het voetbal op 'slot' ging tot 31 maart en drie dagen later schoof de uitsteldatum als gevolg van de ernst van de coronacrisis door naar 6 april, met als extra maatregel dat alle sportcomplexen moesten sluiten. Dat impliceerde dat er behalve geen voetbalwedstrijden ook geen trainingen meer mochten plaatsvinden.

 

De KNVB, die het regeringsbeleid volgt, kon uiteindelijk niets anders meer beslissen dan het seizoen voor de amateurs voortijdig te beëindigen. Voor het betaalde voetbal heeft de voetbalbond nog drie scenario's opgesteld. Herstart op 1 juni (en dan zonder publiek), na 30 juni uitspelen (met alle haken en ogen van naar andere clubs vertrekkende spelers), of optie drie, de competitie niet uitspelen.

 

Het afbreken van het seizoen houdt in dat er in het hele amateurvoetbal geen kampioenen en degradanten zullen zijn. Voor de clubs die kansrijk in de race waren voor de titel is dat wel even slikken. Een wellicht nog gevoeliger aspect voor de clubs is het mislopen van revenuen (recettes, kantineopbrengsten, etc.). Juist in een fase van de competitie, waarin beslissingen vallen, kunnen clubs altijd rekenen op extra toeschouwers. Vooruitlopend op de beslissing de competitie niet uit te spelen is bij de amateurs de noodklok hier en daar al geluid.

 

De KNVB heeft inmiddels bekend gemaakt de voor dit seizoen nog openstaande contributies (maand april en mei) niet te gaan innen. Clubs betalen normaliter de bond 3 euro per lid. De BAV (Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen) had daarvoor al gepleit. Richting de overheid gaat KNVB zich ook sterk maken voor een noodfonds voor sport en krijgen de clubs een deel van de in rekening gebrachte wedstrijdgelden terug, afhankelijk van het aantal niet gespeelde duels.