Nieuws

Wat er had kunnen (of nog gaat?) gebeuren

Nieuws
Competitie

 

6 april 2020

Normaliter verschijnen er verslagen en overzichten van wedstrijden en ander relevant nieuws uit het amateurvoetbal op deze website. De reden waarom die nieuwsstroom vrijwel is stilgevallen - alleen de spelerscarrousel wordt aangevuld - mag bekend worden verondersteld. Op 31 maart nam de KNVB de beslissing om alle amateurcompetities in dit land definitief af te breken als onderdeel van de strijd om uit de coronacrisis te geraken.

 

Die beslissing is in stappen bereikt. Allereerst kregen alleen de Brabantse clubs - Noord Brabant liep in het land ver voorop met aantal coronabesmettingen - een verbod opgelegd om wedstrijden (thuis en uit) te spelen. Vervolgens ging het voetbal landelijk op slot in eerste instantie tot 6 april. Op datzelfde moment trok Sparta Nijkerk, koploper in Derde divisie, die beslissing van de KNVB meteen al in twijfel. Zou er per 6 april dan wel weer gevoetbald kunnen worden? Wat is voetbal (contactsport bij uitstek) met inachtneming van die 'social distance' van 1,5 meter? Knotse waanzin natuurlijk en dat moeten de beleidsmakers in Zeist toch ook geweten hebben. Pas toen het kabinet aankondigde dat het stilleggen van de georganiseerde sport zou worden verlengd van 6 tot 28 april, nam de KNVB de onvermijdelijke stap de competities in het amateurvoetbal te beëindigen en ongeldig te verklaren. De laatste keer dat er in Nederland niet gevoetbald werd onder de vlag van de KNVB was in het seizoen 1944-45, het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

 

In februari zat Sparta Nijkerk in een mindere periode met de 2-5 nederlaag tegen Hoek als dieptepunt.
Op de foto: Bryan Burgerhout strandt op Hoek-verdediger Requillo Vandepitte.
Foto: Orange Pictures

 

Sparta Nijkerk was wel hard op weg richting de Tweede divisie. Op de Nijkerkers stond dit seizoen geen maat. Zelfs na een dip in de uitslagen bleef de oranjeploeg op koers, doordat de concurrentie ook stilstond. Teleurstelling uiteraard dat het kampioenschap van de Derde divisie, dat toch serieus gloorde, er niet komt, maar ook niet meer dan dat. Het echte drama speelt zich elders af. "Er zijn belangrijker zaken in het leven dat lang niet zo maakbaar is als we allemaal wel denken", reageerde coach Eric Speelziek, wiens contract bij Sparta Nijkerk doorloopt tot medio 2023.

 

Ook het contract, dat Jan Vlap begin januari ondertekende bij ONS Sneek, heeft een looptijd van drie jaar (tot medio 2023). Vlap keert daarmee terug bij de club die hij in 2013 dankzij het kampioenschap in de hoofdklasse afleverde in de Derde divisie. Daar waren de Sneekers aan hun zesde seizoen bezig en het had er alle schijn van dat degradatie deze keer onafwendbaar was geworden. Bij het aangaan van de verbintenis was Vlap daar ook al vanuit gegaan. De 53-jarige oefenmeester had al een plan ("stap terug om weer een stap vooruit te kunnen doen") om een nieuw team te gaan bouwen.

 

Jan Vlap: "ONS Sneek heeft niets te zoeken in de Derde divisie."
Foto: Ferry Toth (seizoen 2012-13)

 

Vlap liet zich na het besluit de competitie af te breken op zijn minst opmerkelijk uit ten overstaan van het Friesch Dagblad:  "Als je mij op de man af vraagt, hebben we niets te zoeken in de Derde divisie. Maar het is aan de club." ONS Sneek zou aan de bond het verzoek kunnen voorleggen te mogen degraderen naar de hoofdklasse. Of zo'n verzoek er komt, hangt af van intern overleg binnen ONS Sneek en dan is het altijd nog maar de vraag of de KNVB aan die wens tegemoet wil komen, want dat haalt organisatorisch wel wat overhoop. De Derde divisie speelde dit seizoen met een oneven aantal (17) clubs en dat zou met het verdwijnen van Jong Almere City FC in het komende seizoen teruggebracht worden tot 16 deelnemers. Met de vrijwillige degradatie van ONS Sneek zou dan opnieuw een ongewenste (oneven aantal clubs) situatie ontstaan.

 

Al en met al een onwezenlijk einde aan het voetbalseizoen. Dus geen pakkende race naar de titel in de Tweede divisie, met nog vier, vijf kandidaten. Gert Jan Karsten had zo dolgraag afscheid genomen met een kampioenschap bij HHC Hardenberg. Karsten, die komend seizoen hoofdklasser Urk (hoofdcoach en coördinator opleidingen) onder handen heeft, maakte er geen geheim van HHC Hardenberg een serieuze kans toe te dichten op het kampioenschap. Maar gold dat niet evenzeer voor Katwijk (koploper), AFC, Rijnsburgse Boys en wellicht ook nog IJsselmeervogels? Onderin leken ASWH en TEC de twee rechtstreekse degradanten te worden en verkeerden Quick Boys en Scheveningen in de herkanserszône. Maar alle sportieve zorgen waren bij pennenstreek ineens voorbij.

 

Ook in beide hoofdklassen duidelijk aanwijsbare titelkandidaten. In A zijn dat Sportlust '46, DHSC en SC Feyenoord. Geen gevestigde namen, want Sportlust '46 en DHSC waren nieuwkomers en SC Feyenoord is tweedejaars hoofdklasser. Achilles Veen, op plek vier, is de eerste van de meer vaste waarden in de hoofdklasse A (negende jaar op rij). DUNO D. volgde dezelfde route als een jaar eerder. De Doorwerthers zetten interim Jan Oosterhuis voor de groep met de opdracht degradatie af te wenden. Vorig seizoen slaagde Oosterhuis in die missie, maar nu was het langs een niet te voorziene weg plotsklaps geregeld. DUNO D. blijft hoofdklasser en daarmee heeft de miniclub mogelijk een sterke uitgangspositie om fusiegesprekken aan te gaan met buurclubs in de gemeente Renkum. Helemaal onderaan de ranglijst doet zich de curieuze situatie voor dat Achilles '29 al het hele seizoen onder het maaiveld bivakkeert (één punt uit 20 duels) maar gewoon mag blijven voetballen op hoofdklasseniveau.

 

Op wat naar later bleek de laatste speeldag geweest te zijn trakteerde Staphorst Eemdijk op een 3-0 nederlaag en zette daarmee een directe concurrent in de titelstrijd op zes punten achterstand.
Op de foto: Stan Haanstra probeert zich los te maken van Sjohn van Gulik.
Foto: Henk Timmerman

 

In de hoofdklasse B had Staphorst zijn zinnen gezet op de titel. Na in voorgaande jaren maar liefst zes keer promotie te hebben gemist via de nacompetitie, bleef er voor het gevoel maar één optie over om toch een keer de hoofdklasse te ontstijgen en dat was het kampioenschap. De start onder de nieuwe coach Paul Weerman was weifelend, maar toen de blauw-gele trein eenmaal op gang was (Staphorst bleef onderweg dertien keer op rij ongeslagen) leek die niet meer te stuiten. De concurrenten ACV en Eemdijk (in een directe confrontatie met Staphorst) morsten bovendien juist voordat het voetbal stil kwam te liggen cruciale punten. Weerman heeft bij Staphorst een doorlopend contract. Clubicoon Martijn Brakke gaat zijn negentiende seizoen in als selectiespeler. Ook in deze klasse blijven de zwakke broeders gehandhaafd. Het kwartet De Dijk, SDC Putten, Flevo Boys en DETO Twenterand zou anders in een pittige strijd verzeild zijn geraakt met als inzet wie zich rechtstreeks veilig zou spelen. Onder de rode streep dan nog Purmersteijn en Buitenpost, maar ook die zagen de sportieve zorgen van het ene op het andere moment verdampen.

 

Dat het voetbal uiteindelijk tot stilstand kwam, was het enige passende besluit. Door de uitbraak van het coronavirus was de volksgezondheid (en dat wereldwijd) in hoog tempo zeer ernstig in het gedrang gekomen. Dat daarbij de belangrijkste bijzaak van het leven (het voetbal) moet wijken voor de intense zorg voor het leven zelf, is niet meer dan logisch.

 

Tekst: Aad van der Graaf